Cumpararea unui bodyboard
Când sunteți gata să vă cumpărați bodyboard-ul, există multe lucruri pe care trebuie să le luați în considerare. Aici veți obține un ghid structurat și concis cu privire la cele mai importante caracteristici la care trebuie să vă uitați.
1. Alegerea miezului
Miezul este practic materialul esențial folosit pentru corpul plăcii tale. Acesta este realizat dintr-un material spumos care vine în trei variante - ESP, PE și PP. Fiecare dintre ele are caracteristici specifice în ceea ce privește temperatura apei, mărimea valurilor, dimensiunile riderului și nivelul de calificare etc. Mai jos, puteți găsi o scurtă comparație a celor trei tipuri.
ESP - Polistiren expandat
- Permite diverse forme, modele și un model de flexie unic
- Amortizare bună pentru coate și șolduri
- Preț mai mic decât PE și PP
- Potrivit pentru cei aflați la început de drum
- Flotabilitate mare și greutate redusă
- Nu este la fel de rezistent ca PE și PP, deci căutați o grosime de cca. 50-55 mm grosime pentru un plus de rezistență
PE - Polietilenă
- Nucleul original și cel mai comun al bodyboard-ului
- Flexibilitate cu feedback aproape instantaneu pentru rider
- Permite mai mult control
- Performanță mai bună în apă rece
- Bun pentru valuri mai mari
PP - Polipropilenă
- Placă excelentă pentru toate tipurile de utilizare
- Mai rigidă decât PE, dar ușoară și mai rezistentă
- Complet etanșă
- Performanță bună în ape și condiții calde
- Ideală pentru valuri mari și manevre mai complicate
- PP cu mărgele adaugă flexibilitate și flotabilitate
- PP extrudat adaugă rigiditate și viteză
Când ne referim la flex, acest lucru înseamnă cantitatea în care placa se îndoaie sub presiune externă (de exemplu, valuri) și, respectiv, revine. Cu cât o placă are mai mult flex, cu atât este mai receptivă la condițiile apei. Atunci când placa are mai puțin flex, se afirmă că aceasta este mai rigidă, dar mai rapidă.
2. Alegerea slicks-urilor (piei)
Slicks-urile, cunoscute și sub denumirea de skin-uri, sunt materialele care acoperă partea inferioară a corpului plăcii, zona cu contact direct cu apa. Există două tipuri de slicks: Surlyn Slicks și HDPE Slicks:
- Slick-urile HDPE se referă la slick-urile din polietilenă de înaltă densitate; un material elastic cu niveluri scăzute de rezistență, care, respectiv, sporește viteza. Slick-ul HDPE este, în mod normal, soluția mai ieftină în comparație cu Surlyn și este folosit mai ales la plăcile pentru începători.
- Slick-urile din Surlyn oferă o suprafață asemănătoare cauciucului, care asigură o receptivitate și o flexibilitate optime, deoarece este capabilă să revină la forma inițială după aplicarea presiunii. Acesta este cel mai bun și preferat slicks de către bodyboarderi. Este mai scump decât HDPE, dar oferă performanțe superioare.
3. Alegerea punții
Deck-ul este partea superioară a plăcii pe care vă așezați cu corpul în timp ce surfați valurile. Aici puteți alege între trei opțiuni: PE, XPE și IXPE. Le puteți compara pe cele trei în tabelul de mai jos:
PE - Polietilenă
- O căptușeală excelentă pentru rider
- Muchiile sunt mai ușor de format deoarece nu revine la forma inițială
- Moale și flexibil
XPE - Reticulată, cu celule încrucișate
- Rezistență mare la apă deoarece este o structură închisă
- Aspect neted, dar necesită mai multă ceară pentru tracțiune
- Senzație mai rigidă decât PE și IXPE
IXPE - Reticulat, cu celule deschise
- Este mai puțin probabil să afecteze flexul și reculul plăcii
- Foarte rigid și foarte rezistent deoarece are o densitate mai mare
- Mai moale decât XPE, senzație mai aspră pentru o aderență mai bună
Alegerea unei plăci este adesea o chestiune de preferință și de stil de riding - dacă doriți o senzație mai moale, un aspect mai elegant sau o placă care să reziste mai mult timp fără să se încrețească, totul depinde de dvs.
4. Alegerea formei cozii
Există două tipuri principale de forme de tail pentru bodyboard-uri, care pot avea mai multe variante. Ambele tipuri sunt potrivite pentru toate nivelurile de rider, și depind în principal de preferințele tale și de condițiile în care ridezi.
- Crescent tail este o opțiune bună pentru toate condițiile. Oferă o aderență bună pe val și este mai ușor pentru rideri să își poziționeze șoldurile pe placă pentru a prinde valuri sau a vâsli;
- Bat tail este mai bună în condiții de surf mai slabe și/sau valuri imprevizibile datorită flotabilității sale crescute. Aceasta o face, de asemenea, o alegere mai bună pentru riderii mai grei. Obținerea unei viteze mai mari este, de asemenea, un rezultat al flotării suplimentare, cu toate acestea, aceasta poate veni cu o senzație mai slabă în partea din spate a plăcii.
5. Alegerea mărimii
Alegerea dimensiunii potrivite a plăcii este importantă pentru bodyboard-uri. În afară de înălțimea ta, alegerea mărimii depinde și de tipul de valuri pe care le vei călări. Dacă veți merge pe valuri mai mari, veți avea nevoie de controlul și manevrabilitatea unei plăci mai mici. Dacă navigați în condiții mai slabe, flotabilitatea plăcilor mai mari vă va fi utilă.
Cu toate acestea, este esențial să rețineți că placa trebuie să se potrivească înălțimii și greutății dumneavoastră! Dacă alegeți o placă prea lungă, genunchii dvs. se vor lovi de coadă în timp ce vâsliți cu aripioarele. Pe de altă parte, o placă care este prea mică nu va oferi suficientă flotabilitate. O opțiune pentru a ajusta flotabilitatea fără a interfera cu lungimea plăcii este alegerea unei plăci mai late/mai înguste.
Pentru a vă da seama de ce dimensiune de placă aveți nevoie, puteți măsura:
- Distanța de la sol la buric;
- Distanța dintre bărbie și genunchi;
Aceste două numere nu sunt neapărat identice, dar sunt destul de apropiate, iar între ele, obțineți un indicator bun al unei lungimi potrivite a plăcii.
6. Ultimul, dar nu cel din urmă - aripioarele/flipperii
Atunci când faci bodyboarding, aripioarele sau flipperii nu sunt doar un accesoriu, ci o necesitate. Aripioarele utilizate în bodyboarding sunt fabricate special și diferă de aripioarele obișnuite pe care le-ai folosi pentru înot, de exemplu. Aripioarele pentru bodyboarding sunt în mod normal mai scurte, mai late și mai rigide, astfel încât să puteți accelera rapid pentru a prinde valul și a manevra fără a avea înotătoarele în cale.
Există multe variații, de la materiale la forme, dar cel mai important lucru este să obțineți aripioare specifice bodyboard-ului, care sunt confortabile și se potrivesc picioarelor dumneavoastră.
Începeți bodyboard-ul!
Acum că ai elementele de bază despre ce trebuie să iei în considerare înainte de a-ți lua placa, poți să cauți și să o alegi pe cea potrivită pentru tine. Nu vă faceți griji, întotdeauna vor exista mai multe întrebări și mai multe informații, așa că, dacă aveți îndoieli, contactați-ne.