Cumpărarea echipamentului de kitesurfing
Cele mai importante echipamente în kitesurfing vor fi placa de kite și zmeul în sine. Aici puteți găsi câteva informații utile atunci când vă decideți asupra oricăruia dintre acestea.
1. Kite-ul
Kite-urile variază în formă, dimensiune și construcție. Principalele tipuri sunt Bow kites, Delta kites, C-kites și Hybrid kites. Fiecare dintre acestea are caracteristici specifice și este, prin urmare, adecvat pentru condiții diferite. Este important să cercetați condițiile de vânt în care intenționați să faceți kitesurfing, deoarece forța vântului este un factor crucial pentru zmee. De exemplu, zmeele mai mari sunt mai bune pentru vânturi mai mici, în timp ce cele mai mici sunt potrivite pentru vânturi mai puternice.
În graficul de mai jos, există doi termeni care sunt destul de importanți de explicat și de înțeles, deoarece creează una dintre diferențele esențiale între aceste zmee.
Bridonul este un sistem de linii atașate la marginea frontală (de atac) a zmeului. Aceste linii pot fi aranjate într-un mod diferit în funcție de zmeu. Arată ca o pânză de păianjen la marginea de atac a zmeului și apoi se adună într-o singură linie, la care se conectează liniile de la bară. Bridonul este practic un sistem care vă permite să aveți mai mult control asupra zmeului și, în special, asupra creșterii puterii zmeului. De exemplu, zmeele C fără bridă au un câștig de putere mai exploziv, ceea ce vă permite să efectuați viraje și looping-uri mai puternice, dar necesită și abilități mai avansate de manevrare.
Prin urmare, bridle-ul este un sistem care permite un grad mai mare de depower în comparație cu forma de C-kite. Pentru a depower înseamnă că vă faceți zmeul mai plat, ceea ce duce la o suprafață mai mică a acestuia care lovește vântul și, prin urmare, reduce puterea de tracțiune.
2. Bară și linii
Între tine și zmeu, trebuie să ai bara și liniile pentru a putea manevra zmeul. Trebuie să purtați un ham de kite, pe care îl conectați la bucla de pui de pe bară. În acest fel, vă conectați și la linii. După ce ai făcut toate acestea, obții controlul barei, al liniilor ("volanul tău") și al zmeului.
Bara și liniile te ajută să-ți controlezi zmeul, să faci viraje, să accelerezi sau să reduci viteza. Există multe variații în ceea ce privește configurația barei și a liniilor, însă una dintre cele mai comune configurații este bara cu 4 linii. În această configurație, cele două linii din centru sunt conectate la marginea de atac prin sistemul depower. Celelalte două linii, atașate la ambele capete ale barei, sunt conectate la cele două vârfuri ale aripilor, care vă ajută să dirijați zmeul și fac posibile depowering-ul și powering-ul. Acestea sunt în mod normal codificate prin culori și înnodate în conformitate cu liniile de vârf de la bară pentru a facilita conectarea corectă.
Dacă ne uităm de aproape, exclusiv la bară, există și multe configurații, în funcție de producător. Cea mai comună distincție este "sistemul de ornamente deasupra barei" și "sistemul de ornamente sub bară". În primul caz, aveți mai multă libertate de mișcare, dar poate fi un pic mai greu să ajungeți la depower. În al doilea caz, aveți acces mai ușor, deoarece depowerul este mai aproape de dvs., dar s-ar putea să vă fie mai greu să ajungeți la el.
Important de menționat aici este că, atunci când vă decideți să schimbați liniile, trebuie să vă asigurați întotdeauna că cumpărați lungimea potrivită pentru modelul dvs. specific de zmeu, deoarece liniile mai scurte sau mai lungi pot compromite controlul zmeului cu care sunteți obișnuit.
3. Kiteboard-ul
Un alt element esențial pentru kitesurfing este placa ta de kite. Ca în multe alte sporturi de bord, există câteva puncte principale atunci când vine vorba de kiteboard-uri:
- Forma: Placa poate fi fie twin tip (simetrică în față și în spate) sau direcțională (surfboard). În plus, puteți avea o formă pătrată sau una mai rotundă. Formele pătrate sunt bune atunci când vine vorba de edging, upwind și pop, în timp ce formele mai rotunde sunt bune pentru carving și permit aterizări mai line.
- Rockerul: Rockerul este curbura plăcilor tale de la vârf la coadă. Cu cât este mai rocker (cu cât placa este mai curbată), cu atât mai bine va face pop. Cu toate acestea, plăcile mai plate sunt mai bune pentru edging.
- Concavă: Adăugarea de concave (curbura plăcii între marginile laterale) adaugă netezime la rulare și face aterizările mai moi.
- Aripioarele: Puteți alege să vă folosiți placa de kiteboard fie cu aripioare, fie fără aripioare. Dacă îi adăugați aripioare, țineți cont de faptul că aripioarele mai mari vă oferă mai multă stabilitate în apele agitate și în timp ce vâsliți și proprietăți mai ușoare la vânt. Aripioarele mai mici sunt mai bune în ceea ce privește alunecarea lină pe suprafața apei.
- Mărimea: Diferitele mărci vin cu recomandări de dimensiuni diferite. În general, dimensiunea plăcii depinde de greutatea ta și de nivelul tău de îndemânare. Placa trebuie să fie suficient de mare pentru a vă susține greutatea și a vă menține plutind în timp ce sunteți propulsat de zmeu. Pentru începători, este o idee bună să optați pentru o placă puțin mai mare, deoarece vă va crește flotabilitatea. Mai târziu, puteți trece la o placă mai scurtă atunci când vă simțiți mai confortabil și aveți abilitățile de a plana cu ușurință și de a obține jocul de kitesurfing pe.
4. Sunteți un începător?
Dacă sunteți începător în kitesurfing asigurați-vă că:
- Alegeți zmeul potrivit pentru dvs. cu un depower bun
- Să vă luați echipament de protecție (cască, cuțit de securitate și poate o vestă de impact)
- Urmați un curs de inițiere în kitesurfing (este întotdeauna bine să aveți câteva sesiuni ghidate)
- Găsește-ți un partener de kite, este mai sigur și mai distractiv să faci kite cu un prieten