Compatibilitatea legaturilor pentru schiuri de fond și role
Atunci când cumpărați echipament pentru schi fond (numit și schi nordic) și schi cu role, trebuie să vă asigurați că legaturile și încălțămintea pe care le alegeți sunt compatibile. Deoarece utilizați o mare parte din același echipament atât pentru schi fond, cât și pentru schi cu role și deoarece producătorii sunt aceiași, acest ghid este valabil pentru ambele categorii.
Standarde diferite - NNN, SNS și Prolink
Doi producători de legaturi și tălpi de încălțăminte definesc standardele ca măsuri, mecanici specifice și soluții unice. Este vorba despre Rottefella (Norvegia) și Salomon (înființată în Franța).
Rottefella
Sistemul Rottefella se numește NNN care vine de la New Nordic Norm. Acest sistem se găsește atât pe talpa încălțămintei de schi, cât și pe legaturi. Aceasta înseamnă că Rottefella produce legaturi, dar nu produce întreaga cizmă. Aceștia nu fac decât să licențieze tehnologia ghetelor către alți producători de ghete. Producătorii de echipamente de schi fond care utilizează sistemul de talpă Rottefella în producția lor de bocanci sunt Rossignol, Madshus, Alpina, Alfa, Yoko, Fischer și Peltonen.
Unii dintre acești producători își imprimă propriul nume pe legaturi și astfel legatura Rottefella NNN, de exemplu, va avea numele Fischer NNN. Citiți mai multe despre tehnologia Rottefella NIS în secțiunea "Ce este Rottefella NIS?" pe care o puteți găsi mai jos în acest articol.
Salomon
Salomon este cunoscută pentru sistemul de ghete și legaturi SNS, care înseamnă Salomon Nordic System. În plus, au proiectat un nou sistem de legaturi care se numește Prolink.
Sistemul SNS este realizat în două versiuni; una pentru schi clasic și una pentru schi skate. Diferența constă în faptul că legaturile pentru skate skiing au un punct de conectare suplimentar între legatură și cizmă, care oferă o rigiditate torsională optimizată atunci când se lovește lateral în timpul unei sesiuni de skate skiing. Acest punct de conectare suplimentar este un braț încărcat cu arc care este conectat la un pin din cizmă sub picior - în afară de pinul frontal care se conectează la punctul de conectare frontal. Acest lucru înseamnă că legaturile de skate SNS au două puncte de conectare, iar ghetele de skate SNS au doi pini care permit această dublă conectare.
Opusul sistemului SNS de legaturi si cizme pentru skate este sistemul clasic de legaturi si cizme, care are un singur pin în partea frontala a cizmei care se conecteaza la un singur punct din partea frontala a legaturii. În plus, legatura clasică SNS nu are un braț cu arc ca punct de conectare suplimentar.
În 2016, Salomon a introdus un alt sistem de legaturi și ghete numit Prolink. Acest sistem este unic prin faptul că este montat la fel ca sistemele de legaturi SNS, dar este compatibil doar cu bocancii NNN. Aceasta înseamnă că ghetele cu talpă NNN de la Alpina, Fischer, Rossignol, Madshus, Alfa și Peltonen se vor potrivi cu legaturi Prolink.
Vă rugăm să rețineți că produsele Salomon SNS și Salomon Prolink nu pot fi combinate. Ceea ce înseamnă că ghetele Salomon SNS nu sunt compatibile cu legaturile Salomon Prolink, iar ghetele Salomon Prolink nu pot fi asociate cu legaturi Salomon SNS.
Legături pentru cizme combinate
Legaturile pentru bocanci combi respectă standardele și tehnologiile menționate mai sus. Dacă este o cizmă combi Salomon SNS, aceasta va avea doi pini și, prin urmare, se va potrivi cu legaturi de skate SNS. De asemenea, se va potrivi cu legaturi clasice SNS care nu au un braț cu arc, ci în schimb un glisor în locul în care pinul metalic se află sub picior.
Care este diferența dintre NNN și SNS?
Chiar dacă sistemele de legaturi și ghete SNS și NNN pot părea la prima vedere la fel, ele sunt diferite. Dacă, de exemplu, încercați să faceți o cizmă SNS să se potrivească într-o legatură NNN, veți constata că lățimea la punctul de conectare nu se va potrivi - au măsuri diferite. Rottefella NNN este mai lată decât Salomon SNS.
Ce este Rottefella NIS?
Rottefella a dezvoltat în continuare modul în care atașați legatura Rottefella NNN la schi. Acest sistem este reglabil, astfel încât puteți deplasa legatura puțin spre partea din față a schiului (oferind mai multă aderență - bună pentru schiatul pe dealuri) sau puțin în spate (oferind mai multă alunecare - bună pentru schiatul lin). NIS (Nordic Integrated System) este numele plăcii pe care o găuriți și/sau o lipiți pe schi. Este posibil ca această placă NIS să fi fost preinstalată din fabrică sau să o montați dumneavoastră. Atunci când această placă se află pe schi, vă permite să introduceți legatura NNN prin glisarea acesteia la locul potrivit cu ajutorul cheii NIS. Acum o puteți regla la poziția preferată. Placa Rottefella NIS nu poate fi utilizată pentru legaturi Salomon SNS sau Salomon Prolink.
Echipament compatibil pentru schi nordic de fond în afara pârtiilor
Pe lângă cele menționate mai sus, atât Rottefella, cât și Salomon produc legaturi pentru schi fond / nordic în afara pârtiilor - Backcountry skiing. Rottefella și-a denumit legaturi Rottefella BC (Backcountry), iar Salomon le-a denumit Salomon BC.
Aceste legaturi sunt făcute mai puternice și mai puternice, astfel încât să se potrivească condițiilor mai dificile din afara pârtiilor.
Aceste două sisteme de legaturi sunt pentru bocanci speciali de backcountry, ceea ce înseamnă că legaturile BC nu se vor potrivi cu NNN, SNS sau Prolink normale. Pinul din cizme și punctul de conectare de pe legaturi sunt mult mai late. Acest echipament nu este foarte util pentru schiatul pe role.